Bu dönemin altıncı Pizza Semineri 26 Nisan Cuma günü, saat 12:30-13:30 arasında yeni yerinde, ODTÜ İİBF Çobanoğlu Salonun'nda gerçekleşecektir...

"Bir Fizikçi Gözünden Bilim Politikaları" başlıklı seminer, ODTÜ Fizik Bölümü'nden Bilge Demirköz tarafından sunulacaktır.

Prof. Dr. Bilge Demirköz: Robert Koleji'nden mezun olduktan sonra MIT'de matematik ve müzik yandalları ile fizik okuyan Prof. Dr. Bilge Demirköz, yüksek lisansını da şimdi Uluslararası Uzay İstasyonu'nun üzerinde bulunan Alfa Manyetik Spektrometresi deneyinin yapımında çalışarak MIT'de bitirdi. Doktorası için Oxford Üniversitesi'nde CERN'deki ATLAS deneyinde çalıştı ve sonrasında CERN Fellow seçilerek, CERN adına iki yıl çalıştı. Cambridge ve IFAE Barselona Üniversiteleri'nde kısa post-doc'lardan sonra Türkiye'ye dönerek, ODTÜ'de görev aldı. Alfa Manyetik Spektrometresi deneyine Türkiye'yi üye yaparak, ilk kez UUİ'nin üzerinde bir deneyde bir Türk ekibin yer almasını sağladı. Protonlarla uzay radyasyonuna karşı testlerin yapılmasını önerdiği projesi Kalkınma Bakanlığı tarafından 13 milyon TL ile desteklendi ve şu anda ODTÜ Saçılmalı Demet Hattı projesi kurulum aşamasında. Proje kapsamında uzay için bir radyasyon monitörü de tasarlanmakta. Bilge Demirköz'ün araştırma grubunda, 4 mühendis, 2 tekniker, 1 doktora sonrası araştırmacı, 3 doktora öğrencisi, 2 yüksek lisans öğrencisi, birçok lisans öğrencisi ve 1 idari uzman bulunmaktadır. 3 yıl boyunca TÜBİTAK Bilim Kurulu üyeliği ve 2 sene boyunca CERN Orta Doğu ve Türkiye temsilciliği, Yunus Emre Enstitüsü'nün Bilim Kurulu'nda da görev yapan Demirköz 2017'de UNESCO-L'Oreal Uluslararası Yükselen Yetenek ödülünü Mart ayında Paris'te yapılan bir törenle almış, 2019'da Dünya Ekonomik Forumu tarafından Genç Küresel Lider olarak seçilmiştir.