Değerli TEKPOL Paydaşları,

TEKPOL' ün kuruluşunun 20. yılı kapsamında gerçekleştirmeye başladığımız Pizza Seminerlerine 2024-2025 Akademik Yılı Sonbahar Dönemi’de yeni seminerlerle devam ediyoruz. Bu dönem de bazı seminerlerimiz yüzyüze, bazı seminerlerimiz Zoom üzerinden olacak şekilde hibrit bir sistemde ilerliyor olacağız.

22 Kasım 2024 Cuma günü gerçekleşecek olan dönemin dördüncü online olarak Microsoft Teams üzerinden saat 12:30’da (GMT+3) gerçekleşecektir.

 “Avrupa Birliği Veri ve Teknoloji Regülasyonları: Sorunlar, Çözümler ve Gelecek Perspektifleri” başlıklı seminer, Wageningen Üniversitesi’nden Can Atik tarafından sunulacaktır.

Programın moderatörlüğü ODTÜ TEKPOL’den Prof. Semih Akçomak tarafından gerçekleştirilecektir.

Kayıt olunması zorunludur. Kayıt formuna https://forms.gle/UZLH2MGmPZFRccUJ9  bağlantısından ulaşılabilir. Toplantı bağlantısı kayıt olan katılımcılarla paylaşılacaktır.

Seminerden önceki Perşembe günü akşamına (21 Kasım 2024) kadar kayıt olmak mümkündür.

İlgilerinize sunarız.

Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları – TEKPOL

Konuşmacımız Can Atik Hakkında:

Can Atik, lisans eğitimini Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde tamamlamıştır. Lisans eğitimi sonrasında, İngiltere’de Durham Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Uluslararası Ticaret Hukuku alanında yüksek lisans yapmıştır. Yüksek lisans tezi, şirket yöneticilerinin düşmanca devralma girişimlerine karşı takdir yetkisine odaklanmış ve İngiltere, AB ve ABD uygulamalarını karşılaştırarak Türk devralma hukuku için öneriler sunmuştur.

Yüksek lisansın ardından Hollanda’da Tilburg Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde doktora araştırmasına başlamış ve bu süreçte, dijital dönüşümün getirdiği veri erişim sorunlarına rekabet hukuku ve inovasyon politikası perspektifinden yaklaşmıştır. Doktora tezi, tarımsal verilerin belirli oyuncuların elinde toplanmasıyla ortaya çıkan sorunlara odaklanmış; ve bu çerçevede mevcut AB mevzuatı, paydaşlar tarafından geliştirilen gönüllü kurallar, teknik altyapılar ve geleneksel rekabet hukuku uygulamalarının yeterliliğini sorgulamıştır.

Doktora sonrası araştırmalarına Hollanda’da Wageningen Üniversitesi’nde devam eden Can Atik, Wageningen Ekonomik Araştırmalar Merkezi (WEcR) bünyesinde araştırmacı olarak çalışmaktadır. AB düzeyinde tarım ve gıda sektörüne yönelik çeşitli projelerde aktif rol alarak; veri, birlikte çalışılabilirlik ve yapay zeka düzenlemeleri başta olmak üzere AB teknoloji regülasyonlarının sektörel etkileri hakkında araştırmalarına devam etmektedir.”

 Seminer hakkında: 

Avrupa Birliği, dijital çağın dinamiklerine uyum sağlamak ve vatandaşlarını olumsuz sonuçlardan korumak maksadıyla son yıllarda büyük bir teknoloji ve veri politikaları seti geliştirdi. Bu kapsamda özellikle son 10 yılda, birbiri ardına gelen teknoloji regülasyonu dalgasıyla karşılaştık. Her ne kadar AB’nin bu agresif regülasyon tercihi Mario Draghi’nin raporunda da olduğu gibi çeşitli eleştirilere maruz kalsa da, bu regülasyonlar sadece AB’yi değil, Brussels Effect olarak tabir edilen etki ile global olarak teknoloji politikalarını ve regülasyonlarını da dönüştürmektedir. Bu sunumda, AB'nin GDPR, Free-flow of Non-personal Data Regulation, Data Governance Act, Data Act, AI Act, ve Machinery Regulation gibi önemli regülasyonlar çerçevesinde oluşturduğu kapsamlı yasal yapıyı ele alacağız. Bunun yanı sıra, AB'nin 10 stratejik sektör için planladığı ortak Avrupa veri alanları (Common European Data Spaces - CEADS) ve veri erişiminde karşılaşılan teknik engellere (standardizasyon ve birlikte çalışabilirlik gibi) ilişkin politikaları üzerine de detaylı bir bakış sunulacaktır. Regülasyon öncesi sorunlara odaklanarak, ilgili düzenlemelerin bu sorunlara ne ölçüde çözüm sunduğunu tartışacağız. Katılımcıların, Avrupa Birliği’nin veri regülasyonlarına ve gelecekteki dijital stratejilerine dair bütüncül bir perspektif kazanmaları hedeflenmektedir.